El 112 ha atès més de 18.000 trucades durant l’ona de fred

El conseller d’Administracions Públiques, Simón Gornés, ha aplaudit avui l’actuació i el treball de prevenció de tots els organismes i departaments que han participat en l’operatiu especial d’emergències engegat durant l’ona de fred que ha afectat en les últimes setmanes a les Illes Balears.

 

El 112 ha atès des del dimecres 3 de febrer un total de 18.071 trucades, de les quals 1.789 van ser per demanar informació sobre l’estat de les carreteres. Aquesta funció informativa, tot i que no fos estrictament de coordinació d’emergències, s’ha ofert de manera puntual als ciutadans.

 

Gornés ha explicat el pla d’emergències que s’ha desenvolupat des del Govern, durant el ple del Parlament de les Illes Balears, en resposta a la pregunta del diputat del Grup Parlamentari Popular, Alejandro Sanz, qui s’ha interessat per les actuacions que s’han dut a terme des de la Direcció General d’Emergències, atès que la nevada dels últims dies ha estat més important que la que va caure en 2005 en la nostra comunitat.

 

Sanz ha recordat que aquest fenomen meteorològic advers fa que sigui de summa importància la coordinació de tots els organismes implicats en la gestió d’emergències com: responsables del 112, Protecció Civil, Bombers, Cossos i Forces de Seguretat entre uns altres. Ha incidit en que la nostra Comunitat ja té establert un protocol en el suposat cas d’aparició d’aquests fenòmens, amb l’objectiu d’establir una manera d’actuació i de coordinació d’aquests organismes.

 

Per la seva banda, Gornés ha destacat que una vegada rebut l’avís de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) del dimecres 1 de febrer sobre la imminència de fenòmens adversos, previsiblement intensos, la Direcció General d’Interior, Emergències i Justícia, va declarar conseqüentment l’Índex de Gravetat 0 del pla Meteobal, convocant el Grup de Suport Tècnic, amb els diversos operatius del citat Pla. Cal destacar que a aquest grup li correspon la determinació i planificació de les mesures necessàries per neutralitzar l’emergència, o mitigar les conseqüències i restablir la normalitat si hi ha danys. En aquesta reunió es confirma que l’arribada d’una previsible ona de fred no només es considera delicada, sinó que és qualificada d’extraordinària. En conseqüència es van posar en comú els dispositius adequats i es van activar els operatius necessaris per fer front a la situació i, sobretot, prevenir als ciutadans.

 

El dijous dia 2, quan es decreta l’IG1, que a dia d’avui encara es manté, en funció de la informació facilitada per l’Agència Estatal de Meteorologia, la Direcció general d’Interior, Emergències i Justícia s’integra també en el protocol activat pel Consell Insular de Menorca, i el divendres 3 es torna a convocar el Grup de Suport Tècnic a Mallorca, per fer seguiment del que passa en tot l’arxipèlag.

 

El conseller ha volgut esmentar que donat el nerviosisme percebut en la comunitat educativa, es va considerar oportú prendre mesures com la cancel•lació de sortides escolars fins al divendres 10 de febrer.

 

”Estic convençut de que els dispositius, alertes i consells oferts constantment als ciutadans de les illes amb més riscos, Mallorca i Menorca, tenen molt a veure amb unes xifres d’incidències relacionades amb els fenòmens adversos (neu, fred i vent) considerablement baixes (188 entre el 3 i el 13 de febrer) i que no tinguem que lamentar cap víctima, a excepció de la intoxicació de dues persones per inhalació de monòxid de carboni” ha dit Gornés.

X
Send this to a friend