Govern i ajuntament estan treballant per tirar endavant la construcció de la depuradora de Ferreries

El Grup Parlamentari Popular ha votat en contra d’una proposició no de llei sobre la construcció d’una depuradora al terme municipal de Ferreries i l’adopció de mesures contra la contaminació de les aigües de Trebalúger, presentada pel PSOE durant la comissió de Medi Ambient i Ordenació del Territori.

 

La diputada del Grup Parlamentari Popular, Eulàlia Llufriu, ha afirmat que la conselleria de Medi Ambient sap que l’aigua que va de la depuradora al torrent de Trebalúger no està al nivell de qualitat que tots desitjaríem, per això des del principi de legislatura es va començar a fer feina per canviar aquesta situació, juntament amb el Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament de Ferreries.

 

La depuradora actual és una estació d’aigües residuals urbanes no industrials, construïda els anys 80. Fins que la nova EDAR no estigui construïda, i segueixin arribant aigües industrials a la depuradora, no es podrà assolir la qualitat d’aigua depurada que tots desitgem.

 

La depuradora, fins el 31 de desembre de 2005, era gestionada per l’ajuntament de Ferreries, des de l’1 de gener de 2006 està gestionada per la CAIB,des de llavors ABAQUA realitza analítiques anuals per determinar la presència de substàncies perilloses i d’altres contaminants susceptibles de poder-se trobar en les aigües residuals i fangs generats i, en el cas que ens ocupa, no s’han determinat valors significatius d’aquestes substàncies.

 

A més, la llei 7/1985 de 2 d’abril , reguladora de les Bases de Règim Local, en el seu article 25, estableix que els municipis exerciran, en tot cas i d’acord amb la legislació de l’Estat i de les Comunitats Autònomes, competència en matèria de clavegueram.

 

Llufriu li ha recordat al diputat socialista Damià Borràs que, tal i com diu ell mateix, “en els darrers anys s’han fet pocs controls per part dels responsables dels abocaments industrials. Vostè sap qui governava a l’ajuntament i a la CAIB durant els anys 2008,2009,2010 i 2011?, ja sabem que la memòria es feble i no els hi agrada que els hi recordin però no es preocupin, nosaltres els hi direm”.

 

La diputada menorquina ha recordat a Borràs que eren ells els qui governaven i en tenien la responsabilitat , “Srs del PSOE i PSM, vostès i no nosaltres”.

 

Els darrers estudis i analítiques, a les que fa referència, practicades i publicades pel GOB en premsa insular són del 2009, segons els hi consta a l’ajuntament de Ferreries i ara , curiosament, es fan públiques, ha dit Llufriu.

 

“Ens demanem per què no ho van fer abans? Per què? No voldríem pensar que és perquè ara governa el PP a la CAIB i a l’ajuntament. L’actual equip de govern del consistori va firmar amb el GOB un compromís amb el fi de garantir el control dels abocaments industrials, cosa que fins ara no s’havia fet. Els valors ambientals, turístics i paisatgístics de la platja de Trebalúger son prou coneguts”.

 

La diputada ha assegurat que és la gran preocupació que tenen tant el conseller de Medi Ambient com el batle, tan es així que la primera visita que va fer Manuel Monerris a l’inici d’aquesta legislatura, va ser al conseller Biel Company, per tractar el tema de la depuradora.

 

Pel que fa referència a incorporar un nou tractament al projecte que ja té la CAMAT, implicaria un retard de 3 a 4 anys; i segons el R.D. 509/96 de 15 de març i segons el pla Hidrològic vigent a les Illes Balears, aquestes aigües industrials haurien de tenir un tractament previ abans de ser abocades a la xarxa de clavegueram. És per això que la solució a aquesta problemàtica no radica en els tractaments que es duran a terme en la nova EDAR sinó en el control previ.

 

El passat 21 de desembre és va informar favorablement per la Comissió Balear de Medi Ambient el projecte de la nova EDAR. La declaració d’interès general està sol·licitada pel propi ajuntament i pendent de la seva resolució per part del Consell Insular de Menorca.

 

Degut a les limitacions econòmiques que estem patint, encara no s’ha posat en marxa el procés de licitació per la construcció de la nova EDAR. Ara bé, aquest és un projecte prioritari dins l’any 2012 i, segons la disponibilitat de partida econòmica, estem segurs de que dins d’aquest any veurem el seu inici.

 

Llufriu ha incidit també en que amb la partida pressupostària de 200.000 euros que el PSOE va presentar com a esmena, no s’hauria pogut ni començar i no serà el PP qui comenci obres sense tenir la partida suficient, “s’ha acabat el fer i ja ho pagarem”.

 

Llufriu ha qualificat aquesta proposició no de llei d’oportunista i ha recriminat al PSOE que ara es dediquin a demanar que es posin en marxa, amb caràcter immediat els procediments necessaris per tal de que la nova Edar es pugui executar en el temps més breu possible. “Els hi hauria de fer vergonya, on eren vostès aquests darrers 4 anys? S’ha fet més en 8 mesos que en 4 anys”

 

La diputada ha volgut recordar les declaracions d’un diputat socialista durant la sessió plenària d’ahir. “Si el Govern ja està fent el que li pertoca, quin sentit té que el Grup que l’estalona ho voti a favor? Si el Govern ja ho fa, que ho fa, el que correspon és felicitar i encoratjar al Govern perquè continuí així”.

X
Send this to a friend