Els peus de fang de Més per Menorca

El “Cas contractes”, actualment investigat per la Fiscalia Anticorrupció, ha destapat un escandalós cas de possible corrupció en el si de Més per Mallorca i Més per Menorca, amb una trama de contractes menors, encarregats a dit, al que fou responsable de la campanya electoral de Més per Mallorca a les darreres eleccions autonòmiques, Jaume Garau, i que ha convulsat els ciments del propi Govern.

 

Sembla ser que les empreses d’assessorament de Jaume Garau haurien estat les grans beneficiades d’una presumpta xarxa de corrupció, la qual podria derivar, fins i tot, en un possible finançament irregular de Més per Mallorca i de Més per Menorca.

 

En tot aquest cas de presumpte corrupció, hi ha moltes qüestions que resulten incoherents i sorprenents. Una d’elles és que, segons va manifestar el vicepresident del Govern, Gabriel Barceló, hi havia ordres directes de no contractar amb les empreses de Jaume Garau, ordres directes que, ha quedat clar, no es van complir. Més que haver-hi ordres de no contractar amb Jaume Garau, més bé sembla que hi havia ordres de fer tot lo contrari, donada la gran proliferació de contractes fets públics en les darreres setmanes.

 

També s’ha comentat que era el mateix Jaume Garau qui peregrinava de conselleria en conselleria, de consell insular en consell insular i d’ajuntament en ajuntament, oferint els seus serveis, cosa que també s’ha demostrat falsa, quan es va fer públic un correu electrònic on es veia com, des d’una conselleria, se li demanava a Jaume Garau, que presentés una proposta per fer un determinat estudi. Més que ell demanar ser contractat, sembla que era Garau qui rebia propostes de les distintes conselleries a fi de fer determinats informes.

 

El poc explicat cessament de la consellera Mateu, quota política de Més per Menorca dins el Govern, i les dimissions de bona part dels càrrecs d’aquest partit dins aquesta conselleria, així com la deserció de Més per Menorca del Govern, il·lustren perfectament la dimensió del conflicte i les lluites intestines existents entre els distints partits polítics, que mal conviuen dins el desgovern presidit per Francina Armengol.

 

En qualsevol cas, Més per Menorca no pot pretendre esquivar la seva part proporcional de responsabilitat en aquest presumpte cas de corrupció, fugint del Govern o canviant de nom, com sembla que volen fer en el seu proper congrés. De fet, la seva conselleria va ser la que més contractes va firmar amb el senyor Jaume Grau i són els seus càrrecs públics qui, presumiblement, es van dedicar a fraccionar contractes, qüestió per la qual, en altres casos, algunes persones han acabat a la presó.

 

Tot dóna entendre que, en contra de lo afirmat, hi havia, suposadament, la recomanació política dins Més per Mallorca i Més per Menorca de donar feina a Jaume Garau, ja que s’havien d’agrair els serveis prestats durant la campanya electoral. Tothom sabia que s’havia de tractar bé a Jaume Garau i per això no es van escatimar esforços per adjudicar-li a ell, o a les seves empreses, un bon nombre de contractes menors, molts d’ells completament inútils, alguns duplicats, i en el cas dels duplicats, fins i tot contradictoris entre si.

 

De fet, entre altres possibles irregularitats, com ja s’ha dit, alguns contractes haurien estat objecte de fraccionament; en altres ocasions s’haurien fet servir pressuposts i propostes d’altres empreses, també vinculades a Jaume Garau, per simular una falsa concurrència i, fins i tot, en un altre cas, s’hauria contractat de forma directe a Jaume Garau per fer un informe, la conclusió del qual era contractar un nou informe, el qual acabava sent redactat per una empresa vinculada al propi Jaume Garau.

 

El “Cas contractes” és certament un escàndol que requereix una explicació amb major profunditat. Les explicacions donades pel vicepresident Gabriel Barceló i pel conseller Vicenç Vidal, i el mutisme de Nel Martí, no han fet més que aixecar nous dubtes i han posat més ombres a uns fets que, de per si, ja són gravíssims i que no poden acabar només amb el cessament d’una consellera i la sortida per la porta petita de Més per Menorca del Govern. Hi falten explicacions. Aquells que s’omplien la boca demanant transparència, avui callen i tapen aquest presumpte cas de corrupció. Més per Menorca ha perdut la virginitat i no pot seguir tapant les seves vergonyes fent com si això no anés amb ells i molt manco, quan estan pringats fins els genolls.

 

 

Antoni Camps Casasnovas

Diputat autonòmic del Grup Parlamentari Popular

 

X
Send this to a friend