El PP promou eliminar burocràcia, tràmits duplicats i innecessaris i la simplificació administrativa
Insta a l’equip de govern a començar les feines del futur reglament de simplificació administrativa que ha de ser “ambiciós” i ha de ser negociat amb ajuntaments, agents socials i col·legis professionals de l’illa
● Proposa que obres majors també es puguin fer amb declaració responsable si no hi ha increments de volum, eliminar la cèdula de primera ocupació i els certificats municipals de final d’obra
● Sugrañes: “Ara sabem que el Consell pot fer aquest reglament, ara només falta voluntat política per fer-ho”
– La presidenta del Partit Popular de Menorca, Misericordia Sugrañes, ha registrat una proposta d’acord que serà debatuda al proper plenari del Consell de Menorca en la que proposa la redacció d’un reglament de simplificació administrativa que suposi una reducció de la burocràcia, l’eliminació de tràmits redundants o duplicats i la supressió d’alguns altres que són innecessaris.
A la proposta d’acord la també portaveu del Partit Popular al Consell, suggereix que es pugui fer mitjançant declaració responsable prèvia rehabilitacions, reformes, restauracions i consolidacions d’immobles no catalogats ubicats a sols no protegits que no suposin modificacions dels paràmetres urbanístics»; que sigui eliminada la cèdula de primera ocupació que es demana al Consell de Menorca perquè és absolutament innecessària atès que és un tràmit redundant que ja està inclòs en l’autorització municipal; i que també s’eliminin els certificats municipals de final d’obra es troben al mateix cas que les cèdules de primera ocupació.
Tot això sense perjudici d’eliminar tot allò que sigui possible. «El reglament hauria de ser el més ambiciós possible i hauria d’eliminar tota la burocràcia que sigui possible».
«Els beneficis d’un projecte d’aquest tipus són molts i molt rellevants: administracions més àgils, eficients i productives, ciutadans més lliures i menors costos directes i indirectes tant per l’administració com per l’administrat» ha assenyalat Sugrañes.
La presidenta del PP de Menorca assegura que «l’autogovern no s’exerceix des de grans declaracions grandiloqüents i en redaccions de projectes de llei que són desideràtums com els mateixos redactors han admès, cas del projecte de Llei Menorca Reserva de Biosfera, sinó aprofitant el marc legal actual per definir un model propi de gestió. Avui sabem que està en mans del Consell de Menorca eliminar o reduir determinats processos i tràmits que s’estan fent de forma innecessària. Només fa falta voluntat política i ganes de fer feina». «Que un ciutadà o empresa pugui començar determinades obres sense esperar a tenir una llicència és un avanç i suposa major dinamisme per l’economia», ha sentenciat.
«Que els menorquins disposin d’una administració més pròpia del segle XXI, que els menorquins depenguin menys de l’administració sense que aquesta perdi, ni molt manco, la capacitat d’inspecció i control del compliment de la legalitat, que l’administració dels menorquins guanyi en eficiència i eficàcia, sense incrementar personal ni cost és el que vol el Partit Popular i depèn de la voluntat política dels membres del Consell de Menorca», ha indicat la també portaveu del Partit Popular qui ha recordat que el Consell Consultiu ha donat llum verda a la norma aprovada amb ampli consens pel Partit Popular al Consell d’Eivissa.
Sugrañes ha assenyalat que «volem més gestió, més eficiència, més llibertat, i menys prohibicions, menys imposicions i menys increment sense control de la despesa pública improductiva».
Consens
Misericordia Sugrañes ha demanat diàleg amb els ajuntaments, agents socials i col·legis professionals per tal de «recollir totes les millores que siguin reclamades».
També ha insistit en l’oportunitat que suposa la col·laboració público-privada per «alleugerar càrregues administratives als ciutadans i empreses mitjançant la implicació dels col·legis professionals a l’hora de fer part de la feina que feia el personal de l’administració en, per exemple, les cèdules de renovació i carència, el que no només suposarà menys càrrega pels treballadors públics, sinó també una reducció de terminis en la resolució dels expedients».
Per a Sugrañes, «la simplificació de procediments i la reducció de càrregues administratives ha de constituir una prioritat en les polítiques públiques de totes les administracions. En els darrers anys s’han produït avanços, especialment gràcies a la implantació del certificat electrònic, la bústia ciutadana i totes aquelles eines que permeten la identificació electrònica amb màximes mesures de seguretat. És un avanç sense dubte positiu, però lluny de ser suficient i satisfactori».
«Una bona regulació -continua- no imposa càrregues administratius innecessàries o redundants a ciutadans i empreses. Al contrari, una normativa que obliga a tràmits innecessaris és una normativa que ha de ser modificada».
Sugrañes insisteix en el fet que és «necessari abordar l’elaboració d’un reglament insular que apliqui els principis d’una bona regulació, especialment els d’eficiència i proporcionalitat, i en aquest sentit, faciliti la racionalització i eficiència de la mateixa administració insular i local, millori la coordinació entre les diferents administracions, especialment entre el Consell Insular i els ajuntaments, afavoreixi la implantació d’empreses, i, en definitiva, redueixi els costos administratius i els terminis associats a la posada en funcionament de les empreses i activitats, que podran dedicar els recursos alliberats a altres activitats, de manera que millori la productivitat i la competitivitat de l’economia».
I és que «un reglament d’aquest tipus es troba plenament justificat per raons d’interès general i resulta ser l’instrument més adequat per a assolir aquestes finalitats atès que el Consell Insular disposa de competències estatutàries pròpies en les matèries que es regulen en ordre a la supressió o reducció de càrregues administratives: habitabilitat i urbanisme».