El Govern invertirà més de 3,5 milions d’euros en la construcció de la nova depuradora de Ferreries que estarà llesta al 2015

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha anunciat avui que el pròxim mes de novembre s’iniciaran les obres de construcció d’una nova estació depuradora d’aigües residuals a Ferreries.

 

El nou EDAR permetrà tractar l’augment previst de cabal i càrrega contaminant, millorant la qualitat de l’afluent i la garantia de funcionament de les instal·lacions, així com la seva integració paisatgística. Des del punt de vista dels cabals a tractar, s’amplia la capacitat de tractament fins als 1.200 m3/dia, la qual cosa suposa un increment percentual del 71,4%.

 

Les principals actuacions contemplades en el nou projecte són:

  • Remodelació integral de l’estació de bombament (EBAR), renovació dels equips electromecànics i de la instal·lació elèctrica.
  • Nova canonada d’impulsió fins a l’EDAR
  • Nova EDAR situada als terrenys de les actuals llacunes núm. 3, 4 i 5, amb els següents elements:
    • Pretractament amb equips de desbast de fins
    • Reactor biològic per fangs actius, sistema d’aireig i recirculacions de fang
    • Decantació secundària amb sistema de recollida de fangs, espumes i flotants
    • Recirculació, purga i espessiment dels fangs
    • Condicionament químic i deshidratació mitjançant centrifugadora dels fangs generats
    • Sitja d’acumulació dels fangs deshidratats
    • Sistema d’afinament natural de l’aigua depurada a zona humida artificial
    • Filtre verd
  • Escomesa elèctrica a l’EBAR i a l’EDAR.

La nova EDAR incorpora un tractament addicional de reducció de nutrients (nitrogen i fòsfor). Es mantindrà l’actual destí de l’afluent al torrent, millorant significativament la qualitat de l’aigua depurada. Les instal·lacions s’han projectat de manera que sigui possible compatibilitzar el funcionament de l’actual EDAR amb les obres a executar.

 

El pressupost de les obres ascendeix a 3.708.547,11 euros i el termini d’execució previst és de 16 mesos. El sistema de sanejament i depuració en alta de Ferreries dóna servei al nucli del mateix nom al terme municipal de Ferreries de l’illa de Menorca. La titularitat de la gestió correspon a l’Agència Balear de l’Aigua ila Qualitat Ambientaldes de l’1 de gener de 2006, d’acord amb el Conveni de col·laboració formalitzat el 14 de desembre de 2005. De conformitat amb el Conveni esmentat es va elaborar un projecte de remodelació de l’EDAR i es va iniciar la tramitació de llicències, permisos i autoritzacions.

 

El mes d’abril de 2007 es va produir un important moviment de terres al vessant nord de la parcel·la que afectà la llacuna núm. 1 de l’actual depuradora. Aquest fet va obligar a replantejar completament la solució inicial i a la redacció d’un nou projecte. “Això va fer que la construcció d’una nova depuradora fos de màxima urgència i en tota la legislatura passada no es varen fer els tràmits oportuns”, ha explicat Company.

 

El 30 de maig de 2013, l’ajuntament de Ferreries i l’Agència varen signar una Addenda per a la modificació del Conveni de Col·laboració vigent, amb l’objectiu d’actualitzar-lo i adaptar-lo a les noves circumstàncies.

 

Durant el ple del Parlament, Gabriel Company ha manifestat que “aquest Govern està totalment conscienciat de la necessitat que hi ha en la reforma de les depuradores degut a l’obsolescència que hi ha en les instal·lacions i als pocs diners que s’hi van destinar durant els darrers anys”.

 

El conseller ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta de la diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons, qui ha aplaudit l’aprovació definitiva del Pla Hidrològic de les Illes Balears en Consell de Ministres, u document que regirà l’ús i l’adeqüat aprofitament del domini públic hidràulic. Una acció de govern que la parlamentaria menorquina ha qualificat de molt bona, “fruit de l’actuació conjunta del Govern de les Illes Balears i el Govern d’Espanya, que contrasta amb la ineficaç actuació de l’anterior Govern del Pacte tant en matèria hidràulica com en la depuració de les aigües residuals”.

 

“A més de ser incapaç de gestionar l’aprovació del Pla Hidrològic, l’executiu PSOE-PSM no va atendre el manteniment de les depuradores de Balears, que van patir la manca d’inversions i millores. Ara s’han de reparar les avaries i instal·lar els equips deteriorats”, ha lamentat Asunción Pons. Ha recordat que avui “ens trobem amb uns diputats de Menorca que, des de l’oposició, reclamen la millora de les depuradores de Balears amb un inexistent pla que diuen van aprovar el juny de 2011 amb una teòrica inversió pública de 15 milions d’euros entre 2013 i2015”.

 

“Un lamentable intent de confusió per part del PSOE, perquè el Govern del Pacte no disposava de majoria parlamentària ni capacitat política per aprovar aquest pla; senzillament perquè no havien aprovat els pressupostos del 2011 i governaven amb els pressupostos del 2010 prorrogats. Mentre uns intenten enganyar, altres, em refereixo al Govern del Partit Popular, fan feina i resolen problemes com la reclamació del municipi de Ferreries de disposar d’una nova estació depuradora pel deficient funcionament de la planta de llagunatge”, ha conclòs Pons.

 

 

 

 

X
Send this to a friend