El Govern impulsa la implantació del subministrament de gas a tota les illes com a font energètica més econòmica i menys contaminant

El conseller d’Economia, Joaquín García, ha anunciat avui, durant el ple del Parlament, que la conselleria va constituir dijous passat la Comissió Consultiva per a la implantació del gas a Menorca, a fi de que existeixi total transparència en el “Procediment de Concurrència” al que es podran presentar totes les empreses interessades; i també ho farà per a Mallorca i Eivissa.

 

El conseller ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta de la diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons, relativa a l’extensió del gas natural a Balears.

 

Joaquín García ha valorat molt positivament la implantació del gas natural a les illes, perquè, entre altres qüestions, és un 30% més barata que altres fonts d’energia i contamina un 30% menys. A més, millora l’eficiència energètica, disminueix la petjada de carboni i augmenta la competitivitat del teixit empresarial.

 

“És a dir, és fonamental per parlar d’industrialització i de competència amb altres mercats per a les empreses de Balears. Totes les infraestructures executades i que s’executaran serviran per a la integració futura de les energies renovables en el ‘mix’ energètic”, ha dit el conseller.

 

Es tracta d’un combustible pont per arribar en un futur a gasos de síntesis a través de les energies renovables, el mateix que plantegen països com Noruega, referents en sostenibilitat. El fet de tenir infraestructures de gas natural al territori de les Illes Balears es converteix en una aposta de futur per a l’economia i el medi ambient.

 

A dia d’avui, les grans infraestructures que es troben en execució o pendents d’iniciar-se de manera imminent són les següents:

 

• Són Reus-Andratx. Gasoducte que es va començar a tramitar en l’etapa del Pacte, i en aquesta legislatura ja s’han iniciat les obres. Té previst la seva entrada en servei per al primer trimestre de 2015.
• Són Reus-Alcudia. És un primari; per tant, correspon la seva autorització a l’Estat, que l’ha concedit recentment, per iniciar les obres a principis de l’any que ve.
• Cas Tresorer-Manacor-Felanitx. També és primari i, per tant, l’autorització correspon a l’Estat. En propers dies s’emetrà l’informe d’impacte ambiental per part del Ministeri de Medi ambient. D’aquesta manera, podrien iniciar-se les obres al 2015.

 

En relació amb la distribució, ha sorgit interès per part d’empreses distribuïdores per gasificar Menorca. A l’agost s’han presentat multitud de projectes per gasificar les poblacions de Mallorca i Eivissa. Això implicarà un desenvolupament molt important de les infraestructures (algunes d’elles, provisionals a través de plantes de GNL, fins que la canalització no arribi a aquestes poblacions).

 

Per la seva banda, Asunción Pons ha destacat que el Govern del Partit Popular ha liderat les actuacions per donar resposta al canvi climàtic a Balears, reduint la dependència energètica i disminuint l’ús dels combustibles fòssils. Entre les diferents iniciatives, ha assenyalat l’aprovació del primer Pla d’Energies Renovables i Eficiència Energètica que constitueix el ‘full de ruta’ per disminuir l’efecte hivernacle, abaratir el cost de l’energia i donar un impuls decidit a la biomassa. Ha destacat també, l’aprovació per part del Govern central, i d’acord amb els criteris fixats pel Govern balear, del primer Règim d’Energies Renovables de Balears. Iniciatives que faciliten i ajuden a la implantació de noves instal·lacions eòliques i fotovoltaiques.

 

 

X
Send this to a friend