El Parlament reclama la «immediata paralització» dels sondejos i prospeccions per trobar gas i petroli en el Mediterrani occidental

La Proposició No de Llei presentada pel Grup Popular per aconseguir el pronunciament del Parlament balear contra els sondejos sísmics i les prospeccions en el Mediterrani occidental ha estat aprovada per unanimitat.

 

Durant la Comissió de Medi ambient, els diputats del PSOE i Més-PSM han recolzat tots els punts de la iniciativa del PP, l’autora de la qual és la diputada del PP Menorca, Asunción Pons.

 

La parlamentària menorquina ha aconseguit el rebuig de tots els grups polítics del Parlament a les campanyes de sondejos i prospeccions per trobar gas i petroli en el Mediterrani pel greu perjudici que suposaria per les Illes Balears.

 

A més dels cinc punts d’acord, també va ser aprovada per unanimitat una sisena proposta que va incorporar, in voce, la diputada Asunción Pons, en aquests termes: «El Parlament de les Illes Balears adverteix al Govern central sobre l’increment de l’activitat sísmica provocat pel Projecte Castor a Castelló, que ja ha estat paralitzat precisament per aquest fet; i manifesta la seva preocupació per l’impacte d’aquesta activitat en les Balears, concretament l’afectació mediambiental i la negativa repercussió per al turisme i el sector pesquer».

 

Asunción Pons ha explicat quela Comissió Balear de Medi ambient ha informat negativament de les campanyes en el Golf de León i en el Golf de València, encara que sí és cert que es tracta d’informes preceptius, però no vinculants. “El Govern ha propugnat que tant el cas del Golf de León com el de València siguin sotmesos a un estudi d’impacte ambiental i també assumeix la proposta dels Consells Insulars de Menorca i Eivissa per demanar la seva immediata paralització”.

 

Ha recordat que el conseller de Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, en un escrit dirigit el dia 26 de novembre de 2012 al ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ja va demanar que aquestes campanyes quedessin paralitzades “apel·lant al principi de precaució, utilitzat en la legislació europea com a base per evitar futurs problemes”. “Som una comunitat autònoma que gaudeix d’una qualitat d’aigües i uns atractius a les nostres platges i costes que atreuen cada any a milions de turistes. El turisme és la nostra font i motor principal de l’economia de Balears”.

 

El sector pesquer també ha expressat la seva preocupació per les repercussions dels sondejos i les prospeccions, ja que alterarien la qualitat ambiental de les nostres aigües i també tindrien efecte sobre les captures.

 

La petició de “immediata paralització” s’ha d’interpretar en el sentit de demanar una moratòria en els permisos i concessions de sondejos i prospeccions de gas, “perquè aquesta, i no una altra, és la voluntat del Govern balear, clarament manifestada, tant en intervencions davant aquest Parlament com reiteradament exposada en escrits, i, sobretot, en els acords dela Comissió Balear de Medi ambient”, ha dit la diputada menorquina.

 

La Comissió de Medi ambient del Parlament balear ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups parlamentarisla Proposició No de Llei del Partit Popular en la qual es sol·licita la “immediata paralització” de la campanya de prospeccions sísmiques en el Golf de León per detectar l’existència de jaciments de petroli, enfront de les costes de Catalunya i les illes Balears.

 

Asunción Pons va reclamar el suport de tots els membres per aconseguir un pronunciament del Parlament clar i transmetre una posició d’unanimitat en contra de les campanyes sísmiques i les prospeccions petrolíferes i gasístiques.

 

La proposició consta de cinc propostes d’acord. En primer lloc, el Parlament balear recolza l’informe desfavorable emès perla Comissió de Medi ambient de Balears al projecte de campanya sísmica a les àrees lliures del Golf de León.

 

També sol·licita que el Parlament recolzi aquest pronunciament dela Comissió de Medi Ambient de Balears “en qualitat d’òrgan ambiental de les Illes Balears, i per tant, també es pronunciï en contra de la finalitat d’aquest projecte”.

 

En tercer lloc, el Parlament balear “adverteix al Govern d’Espanya que si aquest projecte s’executa, tots els impactes que ocasionarà la campanya sísmica es produiran únicament per a un objectiu, trobar borses d’hidrocarburs (petroli) en el subsòl marí de l’àrea a investigar”.

 

El quart punt manifesta “el Parlament de les Illes Balears constata que en el cas que es trobi petroli apte per ser explotat, les repercussions i impacte ambientals dels projectes derivats (contaminacions, perforacions, construccions de plataformes petrolíferes, agents químics, etc.) serien molt més àmplies, tant en intensitat com en magnitud”.

 

Finalment, “el Parlament demana la immediata paralització d’aquesta campanya i que no sigui executada pels riscos, impactes i repercussions negatives que ocasionarà en el medi ambient, l’activitat pesquera i en danyar la imatge de Balears com a destinació turística”.

 

 

X
Send this to a friend