El Parlament aprova el Decret Llei que dóna llibertat i flexibilitat d’horari en els comerços de Balears

El Parlament ha aprovat avui la validació del Decret Llei 11/2012, de 19 d’octubre, pel qual es modificala Llei11/2001, de 15 de juny, d’Ordenació de l’Activitat Comercial a les Illes Balears.

 

La diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons, ha defensat la importància de modificar una norma aprovada fa onze anys, actualitzar-la i dirigir-la a impulsar l’activitat econòmica, la competitivitat del mercat i la creació de llocs de feina.

 

Asunción Pons ha detallat algunes de les mesures i iniciatives que el Govern està aplicant per afavorir el sector comerç de Balears:

  1. Avançar l’inici de la temporada de rebaixes d’hivern del 2013 i l’extensió temporal de les zones de gran afluència turística.
  2. Ampliar a tot l’any els efectes de la declaració de Zona de Gran Afluència Turística per poder obrir en aquestes àrees els diumenges i festius.
  3. Modificarla Lleide Comerç, després de que el Tribunal Constitucional declarés inconstitucionals diferents preceptes.
  4. Aprovarla Lleide l’Emprenedor, que afavoreix l’accés al finançament: El Govern, a través de l’ISBA, ha avalat crèdit a comerços ja establerts per quasi 10 milions d’euros, i a emprenedors del sector comerç per 1,2 milions.
  5. Creació i entrada en vigor de la llicència exprés, que aporta agilitat i redueix la burocràcia.
  6. S’ha reforçat el servei d’inspecció, i s’ha passat d’1 a4 inspectors per a acabar amb la competència deslleial.
  7. Gestions ambla Delegaciódel Govern per a lluitar contra l’economia submergida.
  8. El Pla per ala Millora Estratègicadel Petit     Comerç en els municipis de Balears, que ja té en marxa un projecte pilot a Felanitx.

 

La portaveu en la comissió d’Economia ha destacat que aquest Decret Llei modifica l’horari d’obertura i tancament dels establiments comercials a Balears, que passa d’un màxim de 72 hores setmanals a un altre de 90. El Decret també estipula clarament que cada comerciant pot determinar, lliurement, l’horari corresponent a cada diumenge o dia festiu en el que decideixi exercir l’activitat. Pons ha valorat molt positivament els bons resultats obtinguts a Palma amb la liberalització d’horaris, amb increments del 50 i 60 per cent en l’afluència de tendes i terrasses.

 

La diputada menorquina ha recordat que l’activitat comercial pateix, des de fa anys consecutius, fortes caigudes per la disminució del consum, que ha provocat descensos en les vendes i en el tancament d’establiments, per això ha estat necessari el seu redimensionament i adequació, perquè hi havia un excés d’oferta. “Ara està sotmès a un lògic procés de reconversió i adaptació”.

 

La parlamentària menorquina ha afirmat que l’acció de govern s’ha dirigit cap a la reducció de les càrregues administratives; i també, cap a la dinamització d’aquest sector amb un règim més flexible d’obertura.

 

X