El Govern té el ferme compromís de resoldre definitivament la financiació dels Consells en 2012

El diputat del Grup Parlamentari Popular i portaveu de la Comissió d’Hisenda del Parlament Balear, Antoni Camps, ha defensat el compromís del Govern de resoldre el finançament dels Consells durant aquest any i ho ha fet durant el debat d’una proposició no de llei presentada pel PSOE i defensada per Marc Pons. 

 

El sistema de finançament dels Consells insulars es regula per la Llei 2/2002. Aquesta llei estableix un sistema per al finançament dels Consells de revisió quinquennal. D’aquesta manera, l’any 2007 s’havia de revisar el model de finançament, cosa que l’antic Govern de Francesc Antich no va fer. En lloc d’establir un nou model de finançament, el Govern d’Antich va establir l’any 2008 un sistema de “bestretes”, de pagaments a compte, de caràcter provisional fins que s’aprovés el necessari nou model de finançament. Durant els quatre anys de legislatura res es va fer per intentar aprovar un nou sistema de finançament i es va seguir amb el model de pagaments a compte. El que va néixer com a transitori es va convertir per al PSOE en definitiu.

 

“El sistema de “bestretes” és una destrossa. És un arranjament que no té ni suport pressupostari, ni suport legal. És una fórmula alegal que el que fa és ajornar la resolució del problema”, va indicar el diputat Antoni Camps en el transcurs de la comissió d’Hisenda que es va celebrar ahir dimarts.

 

El pitjor del cas és que els que ara reivindiquen un millor finançament dels Consells res van dir quan el sistema de “bestretes” feia aigües per tot arreu. Encara ara estan pendents de pagament les bestretes del Consell de Mallorca de l’any 2010 i res s’ha pogut pagar en tot el 2011 a cap dels Consells per aquest concepte, l’exercici de 2011 tenia el pressupost prorrogat i era, per tant, impossible fer efectiu aquest tipus de pagaments a compte.

 

“Amb la seva actitud irresponsable, amb el seu malbaratament i despesa desmesurada, els partits d’esquerra han estat els que han posat en risc el finançament dels Consells. És el mateix Marc Pons un dels principals culpables d’aquesta situació. Com pretén ara exigir als altres el que ell no va fer quan va governar”, afirma Antoni Camps.

 

En aquest sentit, el propi Camps ha denunciat el “modus operandi” de la passada legislatura. Una forma d’actuar basada en la signatura constant de convenis sense partida pressupostària.

 

“En aquests últims quatre anys se signaven alegrement quantiosos compromisos de despesa sabent que no hi havia els diners. Una forma d’actuar que ens ha portat a les portes de la fallida. I encara el senyor Marc Pons s’enorgulleix d’aquesta conducta.

 

De fet, el Govern balear devia al Consell de Menorca un total de 25,2 milions d’euros quan Marc Pons va deixar el govern del CIMe. I el president Marc Pons res va fer per defensar els interessos de Menorca. Res va reclamar. I no content amb això va deixar un forat de 2,2 milions d’euros en transport públic anual. Un dèficit estructural de difícil solució.

 

“Què va fer Marc Pons per reclamar els 25,2 milions que el Govern ens devia? No va fer res. Ha estat el president del Consell menys exigent, el més tou, el que ens ha deixat el major forat de la història. I ara ve a donar-nos lliçons. !Lliçons de què pot donar-nos qui amb la seva gestió ha arruïnat a Menorca i al mateix Consell?!”.

 

Camps ha destacat que afortunadament ara hi ha un govern disposat a acabar amb l’actual interinitat en el finançament dels Consells. Un govern disposat a posar ordre a la total improvisació de l’anterior govern en aquesta matèria. El Govern té el ferm compromís d’aprovar l’any 2012 el nou model de finançament dels Consells en el marc del Consell Financer Interinsular, i des del consens de tots els Consells. Insulars.

X
Send this to a friend