El Govern reclama la unitat d’acció del sector agrícola i ramader de Menorca per garantir la seva supervivència

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha valorat avui molt positivament l’acord aconseguit a principis d’abril entre les dues principals cooperatives agràries de Menorca, COINGA i Sa Cooperativa des Camp, amb la finalitat d’unir esforços per aconseguir l’objectiu comú de “garantir la supervivència del camp de Menorca”.

 

Aquest acord compta amb un important precedent, la fusió, fa pocs mesos, de les Cooperatives de Sant Guillem i Santa Escolàstica de Ciutadella, i la de Sant Llorenç d’Alaior, resultat de la qual va néixer la Cooperativa del Camp de Menorca, que aglutina a més del 90% del sector agrari de Menorca.

 

Company ha manifestat el suport del Govern al sector agrari de Menorca i ha assegurat que romandrà al seu costat en el seu projecte de futur, que clarament passa per guanyar en eficiència, buscar sinergies per rendibilitzar estructures i guanyar en grandària per poder negociar en millor posició, tant per comprar mitjans de producció com per vendre els productes produïts. Un projecte que aposti per la sostenibilitat agrària, econòmica i mediambiental, que permeti valoritzar les produccions agràries menorquines diferenciades (formatge amb D.O.), deixant un major valor afegit al sector i rendibilitzant les inversions de l’agroindústria. Un projecte que permeti que els agricultors i ramaders menorquins rebin un preu just i suficient pel seu treball, la seva producció i el seu capital, que els permeti viure dignament a ells i a les seves famílies, i mantenir les seves explotacions.

 

Assegura que “això és en el que s’està treballant” i ha posat com a exemple les reclamacions davant la Unió Europea per al reconeixement i la compensació del fet insular, establint un règim específic com tenen altres illes europees, entre elles les del Mar Egeu. Així com també s’està treballant en l’elaboració de la primera Llei Agrària que tindran les Illes Balears, que “esperem que permeti impulsar l’activitat econòmica al món rural a través d’una sèrie de mesures de calat, entre les quals caldria destacar les relatives a la comercialització (entre elles la venda directa) i la potenciació d’activitats empresarials complementàries en el mitjà rural, amb la finalitat de garantir, no només la supervivència, sinó el manteniment digne del camp de Menorca”.

 

Gabriel Company ha fet aquestes declaracions durant el ple del Parlament en resposta a una pregunta de la diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons, qui ha destacat que en un moment de dificultats pels llocs de Menorca, amb un augment dels costos de producció i una disminució dels preus que cobren pels seus productes, cal incrementar les rendes per aconseguir unes finques agràries rendibles i alhora sostenibles.

 

Ha explicat que el gran repte del camp de Menorca consisteix a millorar la comercialització dels seus productes i obrir nous mercats, en la línia del pla de suport per a la promoció del formatge menorquí amb denominació d’origen que ha presentat el Consell Insular de Menorca, que compta amb una dotació econòmica de 400.000 euros.

 

X
Send this to a friend