El Govern promou accions per a incrementar la biodiversitat dels boscos afectats per incendis forestals a Menorca

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha explicat avui que el Govern manté, malgrat les actuals dificultats financeres, els nivells d’inversió per a la prevenció d’incendis forestals i fomenta l’aprofitament de la biomassa forestal per a usos energètics, aprovant el Decret-Llei 7/2012 de mesures urgents per a l’activació econòmica en matèria d’indústria i energia i altres activitats. També s’està impulsant la participació dels propietaris privats en accions de prevenció i autoprotecció, especialment dins àrees d’interfase urbà/forestal, així com desenvolupar la Xarxa Forestal per incrementar la sensibilització ciutadana enfront del risc d’incendis forestals.

 

El conseller ha destacat que s’estan executant el Plans Comarcals i Insulars de defensa contra incendis forestals i s’ha engegat l’elaboració del Pla Forestal i de l’IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals en la CAIB.

 

Gabriel Company ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta de la diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons Fullana, qui s’ha interessat per les accions que està aplicant el Govern per a la recuperació dels boscos de Menorca afectats pels incendis forestals d’aquest estiu.

 

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ha lamentat que els 11 incendis que ha patit Menorca durant aquest estiu han afectat a un total de 43,93 Has.

 

Ha detallat les actuacions en cada zona determinada i que es concreten:

 

Actuacions prioritàries de protecció. Mesures de caràcter urgent per evitar que la caiguda d’arbres pugui afectar a vies de comunicació o espais habitats.

Mesures de prevenció de l’erosió. Construcció de terrasses de material vegetal cremat per a la laminació del vessament d’aigua i la retenció del sòl.

Treta de fusta morta en peu. Extracció de la fusta morta en peu abans de la germinació de nous exemplars.

Sense actuació. Regeneració natural i seguiment. Evolució natural de l’ecosistema amb seguiment continu per a la correcció de possibles impactes.

 

Company ha destacat que en principi, no sembla necessari realitzar actuacions de sembra o plantació per a restaurar els ecosistemes afectats. No obstant, es podran efectuar actuacions puntuals per incrementar la biodiversitat dels espais forestals o per incrementar la seva resistència davant els incendis.

 

A la següent taula, s’ofereix un resum de les actuacions previstes:

 

Àrea Incendiada

Santa Catalina

S’Enclusa

Ets Alocs

Son Parc

Costa Nova

Total

Actuacions prioritàries de protecció

0,3

0,4

1,63

1,65

2,17

6,15

Prevenció

de l’erosió

0

3,8

1,04

1,84

0

6,68

Treta

de fusta

0

0

0

3,1

1,23

4,33

Regeneració natural i seguiment

0,3

0

13,94

0

0

14,24

 

Per la seva part, Asunción Pons ha volgut destacar la ràpida i eficaç actuació de les brigades de l’IBANAT a Menorca, i amb la intervenció immediata de medis aeris i terrestres, gràcies als quals tots aquests incendis van poder ser controlats i extingits amb una gran rapidesa. També ha fet menció a la brillant tasca d’investigació dels agents de la Guàrdia Civil a Menorca, que pocs dies després dels incendis van identificar i detenir a l’autor dels focs.

X