El Govern obre el «procés de concurrència» per adjudicar la distribució del gas natural a Menorca

El conseller d’Economia i Competitivitat, Joaquín García, ha explicat avui que el Govern ha obert un procediment de concurrència per adjudicar la distribució de Gas Natural a Menorca.

 

El conseller ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta de la diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons, durant el ple del Parlament.

 

Ha destacat que s’ha convidat al procediment de concurrència a totes les empreses del sector perquè aportin les seves propostes tècniques i econòmiques. En aquest sentit, la Conselleria ha iniciat els contactes amb els grups polítics i amb el Consell Insular de Menorca per formar una Comissió Consultiva per a la implantació del Gas a Menorca, a fi de què existeixi total transparència en el referit procediment de concurrència.

 

L’objectiu és que, al més aviat possible, l’illa de Menorca es pugui gasificar. García ha confirmat que s’han presentat, en dates molt recents, dues peticions formals per gasificar l’illa de Menorca. Aquest fet ha suposat l’activació automàtica del procés de concurrència que estableix la legislació vigent, en existir com a mínim petició de part. Cal destacar que els usuaris de Menorca tindran el mateix preu que tenen la resta de ciutadans.

 

El conseller ha manifestat també que el Govern seguirà recolzant l’interès pel nou Gasoducte entre Mallorca i Menorca, i, en aquest sentit, el fet de tenir gasificada l’illa, ajudarà -segons estableix la mateixa legislació- a tenir major justificació per a la seva execució davant el ministeri d’Indústria.

 

Ha manifestat que el gas natural, sent un combustible fòssil, és el menor contaminant de tots ells, i a més té un cost econòmic significativament inferior a la resta de combustibles. El fet de disposar d’aquesta infraestructura permetrà una major penetració de les energies renovables, com s’està plantejant en altres països amb el denominat P2G (Power to gas), que es la utilització de les xarxes de gas natural per injectar combustible procedent de la síntesi artificial del mateix.

 

Per la seva banda, Asunción Pons ha explicat que, en el cas concret de Menorca, no es podia iniciar cap procediment, fins que no es conegués la sentència del Tribunal Suprem. Aquesta sentència es va conèixer el passat Nadal, a través de la qual s’anul·lava la concessió de la distribució del gas a l’illa. Ha recordat que van ser els tribunals -primer el Tribunal Superior de Justícia de Balears en 2010; i després el Tribunal Suprem el desembre passat- els qui van fallar que “el Govern de Francesc Antich havia fet les coses malament”.

 

Concretament, per “la ruptura del principi de lliure competència i concurrència” i les “irregularitats durant el procediment de licitació”, tal com recullen aquestes dues sentències. És a dir, “els menorquins ens quedem sense gas natural per una concessió plena d’irregularitats, que el PSOE va tramitar i va adjudicar amb favoritisme, però no contents amb aquesta mala gestió, el Pla Nacional d’Energia 2008-2016, redactat pel Govern Zapatero, va castigar a Menorca quan va qualificar el seu gasoducte com a ‘objectiu B’, o sigui, una infraestructura que no era ni estratègica ni prioritària per als socialistes”.

 

Ha destacat que “afortunadament, el Govern balear del Partit Popular ha solucionat aquesta injustícia -que eliminava el gasoducte del Pla Nacional- i ha aconseguit durant aquest mandat elevar la categoria d’aquesta infraestructura energètica a ‘objectiu A’, estratègic i necessari”.

 

 

X