El Govern crearà una Comissió per a l’estudi de la sostenibilitat econòmica de les entitats locals

El conseller d’Administracions Públiques, Simón Gornés, ha anunciat avui que el Govern Balear acaba de firmar amb la FELIB el protocol per donar més protagonisme a les entitats locals en totes aquelles decisions que prenen altres Administracions i que, sens dubte, els afecten directament. S’ha signat una fulla de ruta que permetrà desplegar el nou Pacte Local.

 

En primer lloc, el protocol estableix la creació d’una Comissió que serà l’encarregada d’estudiar el marc competencial de les diverses administracions. Desprès, aquesta Comissió podrà fer totes les propostes i les recomanacions que siguin possibles per poder articular un nou marc de competències que els municipis puguin assumir en condicions adequades de suficiència financera.

 

En aquesta mateixa línia, la Comissió haurà de debatre els mecanismes de finançament de les entitats locals i proposar mesures concretes per garantir la seva sostenibilitat econòmica.

 

Paral·lelament, la Comissió també haurà de plantejar propostes, conjuntament amb el Govern i els Consells Insulars, que permetin articular una nova normativa bàsica de règim local o impulsar l’administració electrònica i els sistemes de qualitat en l’àmbit de l’administració local.

 

El conseller Simón Gornés ha fet aquestes declaracions en resposta a la pregunta del diputat del Grup Parlamentari Popular, Alejandro Sanz, qui s’ha interessat pel pacte local durant el ple del Parlament de les Illes Balears.

 

Sanz ha recordat que en el Consell de Govern del 27 de desembre es va acordar encarregar a la conselleria d’Administracions Públiques el desenvolupament del Pacte Local de les Illes Balears. Una gran notícia pels ajuntaments ja que tindran un major protagonisme i poder de decisió en totes les accions que es portin a terme. «Mentre en l’anterior legislatura es parlava de pactes, però pactes entre els partits d’esquerres perquè no governés el PP, en aquesta legislatura es parla de pactes entre el Govern i els ajuntaments per augmentar l’eficàcia administrativa cap als ciutadans, són dos models de gestió diferents», afirma Sanz.

 

Gornés ha destacat que el Govern de les Illes Balears i la Federació d’Entitats Locals ja van firmar un protocol de col·laboració el març de 2010, tot i que el 31 de desembre del mateix any va caducar sense que es prorrogués. “Ara el que fem és no només donar-li continuïtat, sinó que també li donem contingut real i efectiu a aquella declaració d’intencions paralitzada durant gairebé 2 anys”.

 

La nova Comissió del Pacte Local substitueix l’anterior Comissió per a l’Estatut d’Autonomia Local i els seus acords necessitaran el vot favorable de dos terços dels seus membres i el vot favorable de la majoria absoluta tant dels representants de l’Administració Autonòmica com dels de la FELIB. “Creiem que d’aquesta manera es garanteix que totes les decisions que es prenguin seran col·legiades”, ha afirmat Gornés.

X
Send this to a friend