El Govern anuncia una prova autonòmica al finalitzar 4rt d’ESO per millorar els resultats educatius

El conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafael Àngel Bosch, ha anunciat avui que el Govern posarà en marxa una prova d’avaluació mostral, que no censal, dels alumnes de 4rt d’ESO, donat que aquests alumnes finalitzen una etapa educativa obligatòria. Es realitzarà a 35 centres educatius de Mallorca, 6 de Menorca, 7 d’Eivissa i 1 de Formentera.

 

El conseller ha explicat que aquestes proves es realitzaran en les assignatures de llengua catalana, castellana i anglesa i matemàtiques, amb l’objectiu de conèixer el nivell de coneixements dels alumnes en aquestes matèries i d’aquesta manera incidir en el seu procés d’aprenentatge un cop es tinguin els resultats.

 

Bosch ha destacat que es tracta d’una avaluació paral·lela a les proves que es desenvolupen al finalitzar 4rt de primària i 2n d’ESO i que servirà per donar compte de la inversió que es realitza en educació i els resultats que se n’obtenen. “En cap cas s’ha de identificar aquesta avaluació com un control sinó com una millora en els processos educatius”.

 

Bosch ha fet aquest anunci durant el ple del Parlament de les Illes Balears en resposta a la pregunta del diputat del Grup Parlamentari Popular, Manuel Monerris, qui s’ha interessat per les proves d’avaluació externes en matèries instrumentals bàsiques al final de cada etapa educativa al centres escolars públics i concertats.

 

Monerris ha assegurat que la situació  desitjable per tots els equips  professionals d’un centre docent —i, de forma més general, per a la comunitat educativa que el composen — es tindran dades fiables del seu funcionament obtingudes per aquesta doble via; és a dir, per la valoració que els  integrants del  mateix facin  damunt la seva  pròpia actuació i resultats i per la valoració que  facin  agents externs a la institució, de manera que sigui possible contrastar les conclusions mitjançant la posada en comú de les dades, coincidents o no, en torn als components avaluats en el centre.

 

El diputat menorquí ha destacat que la importància de l’avaluació externa es centra en la objectivitat que han de tenir  les valoracions obtingudes al ser aplicada aquesta, ja que els  agents avaluadors son aliens a les decisions de funcionament preses en el centre i, per tant, no es troben implicats amb els resultats —positius o negatius—assolits.

 

Així i tot, “perquè aquesta informació tingui incidència real en la millora de la institució avaluada, fa falta que els integrants de la mateixa acceptin les conclusions del treball dut a terme”, ha dit Monerris.

X
Send this to a friend