El Govern adapta la FP a les necessitats i demandes reals

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Proposició No de Llei que porta per objectiu la millora de la Formació Professional a les Illes Balears atenent a criteris de demanda real.

 

El diputat del Grup Parlamentari Popular, Manuel Monerris ha presentat una sèrie de propostes a la PNL presentada pel PSM-IV-ENTESA I MES PER MENORCA. El PP ha donat el seu vot favorable a dos dels tres punts de la PNL. Per tant, la Comissió de Cultura, Educació i Esports, reunida durant la tarda d’ahir, ha decidit que el Parlament de les Illes Balears insti al Govern de les Illes perquè el pla formatiu contempli itineraris complets tant si es desenvolupen de forma presencial, dins o fora de cada illa, com si s’utilitzen altres procediments d’ensenyament. També es sol·licita al Govern de les Illes que garantitzi la mateixa accessibilitat formativa als estudiants de Menorca, Eivissa i Formentera, que als de Mallorca.

 

Tant PSM com PSOE han rebutjat la proposta del GPP de no fer cap consideració especial a un ens en concret com per exemple el Consell Escolar de Menorca atès que tots els estaments implicats tenen aquesta consideració quan la feina és seriosa, i tampoc a cap illa en concret sinó a totes. Monerris ha criticat que no es tingui en consideració a tots els sectors i ha lamentat la ruptura del pacte per l’educació perquè el més interessant hagués estat el consens de tots els implicats.

 

El diputat  ha senyalat que l’herència rebuda en relació a la Formació Professional és nul·la. “No s’ha fet gairebé res. I aquest fet diu s’agreuja vista la situació socioeconòmica actual i la liquiditat pública, conseqüència també d’una gestió nefasta”.

 

Monerris ha assegurat que tota acció que s’hagi d’engegar i dur a terme amb l’impuls públic ha de passar per uns filtres que garanteixin el seu aprofitament i rèdit social. Considera que no és tant el moment d’obrir nous centres de formació professional sinó de planificar l’oferta formativa, de tal forma que es doni una resposta dinàmica als canvis en la demanda de qualificació dels sector productius, els quals, al seu torn, també poden evolucionar i canviar.

 

El diputat del Grup Parlamentari Popular, Manuel Monerris, ha destacat que es fa necessari reforçar la FP al nostre país amb l’objecte de millorar l’accés al món laboral dels joves. Diu que resulta imprescindible dotar la formació d’una major consideració entre els alumnes, revaloritzar-la en el seu paper en la societat i orientar-la d’una manera eficaç cap a l’ocupació, establint incentius per això.

 

El parlamentari menorquí considera que la formació dels joves s’ha d’adequar a les necessitats de les empreses per a que disposin de treballadors qualificats que permeti la seva permanència i el progrés en un entorn cada vegada més competitiu i global. “Per tot això resulta imprescindible vincular la FP al món professional”.

 

El Govern té previst organitzar a Menorca 14 famílies professionals, de les quals n’hi ha 8 que tenen un grau mitjà i superior i les altres 6 un grau mitjà o superior.

 

S’ha de tenir en compte que Menorca té en aquests moments 7 Instituts d’Estudis Secundaris i l’Escola d’Art de Menorca per impartir Formació Professional, pel que no es pot ofertar el mateix que a Mallorca que compta amb 51 IES.

 

Des de CAEB s’ha fet una oferta de col·laboració per impartir Turisme i Construcció. Cal dir que el CF de construcció que s’impartia a l’antiga Escola de Mestria Industrial, actualment l’Escola d’Art, es va deixar d’impartir després del curs 88-89 per manca d’alumnat. Un fet que demostra la necessitat de revisió de la Formació Professional.

 

Per la seva part, els cicles de sabateria, bijuteria i fusteria s’impartien a l’Institut de Formació Professional San Juan Bosco de Ciutadella, i a l’antiga escola de Mestria Industrial, fins l’any 89. S’ha de tenir en compte que Menorca ha perdut 30 de les 40 empreses de producció sabatera en els últims anys pel que ja no és necessària tanta mà d’obra.

 

En el cas del sector bijuter en l’actualitat l’Escola d’Art de Menorca imparteix el cicle de grau mitjà Procediments de Joieria Artística.

 

Menorca té la opció de realitzar cicles formatius a distància: concretament existeix la possibilitat de cursar 7 cicles formatius a distància (2 de grau superior i 5 de grau mitjà). Es cursen o estan matriculats a un centre de Mallorca, però es fan a distància i a partir del pròxim curs podran fer la part pràctica a Menorca.

X
Send this to a friend