Balears demana al Govern central que faci d’intermediari amb la UE per aconseguir majors compensacions per la insularitat

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha anunciat avui que el Govern ha demanat a Madrid una eina reglamentària que permeti més flexibilitat a l’hora de dissenyar mesures específiques i prevegi compensacions per als majors costos d’abastiment, producció i comercialització que suposa per a Balears el fet insular.

 

El conseller ha parlat de la reunió mantinguda amb el secretari d’estat per a la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo, a la seu del ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació, on es va tractar sobre la reforma de la política agrària comuna (PAC) i la demanda del Govern de les Illes Balears perquè es reconegui un règim específic que compensi el desavantatge que suposa per al sector agrari la insularitat de la nostra comunitat.

 

Company assegura que aquesta reunió ha estat una passa més en les gestions que fa l’executiu autonòmic des de l’inici de l’actual legislatura perquè les Illes Balears tinguin compensacions econòmiques que pal·liïn els inconvenients de la insularitat i que, de manera especial, afecten en els agricultors, ramaders i pescadors balears.

 

El conseller ha lliurat al secretari d’estat un document que demostra la posició de desavantatge de les Illes Balears respecte de la península com a conseqüència del fet insular, i que es reflecteix, bàsicament, en un increment dels costos fixos que ha de suportar l’agricultor balear, que de vegades ronda el 40%, i la repercussió consegüent en el preu dels productes, cosa que limita el mercat i la venda.

 

Gabriel Company ha explicat que després de la reunió que van mantenir tant el conseller com el president José Ramón Bauzá amb el ministre Arias Cañete, es va aconseguir el compromís de defensar davant les institucions europees la demanda de les Illes Balears d’incloure en la nova PAC 2014-2020 un règim específic com el que disposen altres territoris insulars dela Unió Europea, com les Açores i Madeira, les illes de l’Egeu, les illes Canàries o els territoris insulars francesos d’Ultramar.

 

Company ha fet aquestes declaracions en resposta a la pregunta de la diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons, qui s’ha interessat per les gestions del Govern per aconseguir una millor compensació pels costos d’insularitat.

 

Asunción Pons ha recordat que un dels principals objectius de l’acció de govern de José Ramón Bauzá, consisteix en aconseguir noves fórmules que reconeguin i compensin, molt més adequadament que a dia d’avui, els costos de la insularitat i la doble insularitat que patim a Balears.

 

Ha explicat que aquests inconvenients han quedat clarament exposats i quantificats en l’informe titulat “SOS. L’agricultura de Balears en perill d’extinció”, redactat per la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori.

 

La diputada menorquina ha parlat de la importància d’exposar aquesta situació de desavantatge a la secretaria d’estat per ala Unió Europea, amb l’objectiu d’incloure a la nova PAC del 2014-2020 un règim específic com el que ja disposen altres regions insulars.

 

X
Send this to a friend