Asunción Pons defensa els criteris de sostenibilitat, promoció i comercialització que estableix la primera Llei de Pesca de Balears

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha explicat avui els quatre decrets que despleguen la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de Pesca Marítima, Marisqueig i Aqüicultura a les Illes Balears, aprovada el 22 d’octubre de 2013, en resposta a una pegunta de la diputada del Grup Parlamentari Popular, Asunción Pons, en el ple del Parlament. 

 

La parlamentària menorquina ha destacat les valoracions de representants de confraries de pescadors, productors de Mallorcamar, la UIB, associacions mediambientals i sindicats, sobre les noves eines i instruments per impulsar l’activitat pesquera a Balears. Ha manifestat que aquests decrets faran realitat els objectius de la primera Llei de Pesca de Balears, amb noves oportunitats i criteris per exercir la pesca i el marisqueig de manera respectuosa, és a dir la conservació, gestió i explotació dels recursos marins a Balears amb criteris de sostenibilitat, promoció i comercialització.

 
Decrets que despleguen la Llei de Pesca

 

Decret que regula el marisqueig professional i recreatiu. Regula en una taula unificada, les talles mínimes i les èpoques de veda de la majoria d’invertebrats marins que són objecte d’explotació a Balears, i s’estableixen tres tipus de llicències de marisqueig: professional individual, professional des d’embarcació i recreativa. També es regulen els ormejos autoritzats per a cadascuna d’aquestes llicències.

 

Decret d’homogeneïtzació normativa de les reserves marines. Entre les novetats més destacades, l’esborrany d’aquest decret planteja unificar la llista d’espècies de captura prohibida dins de les reserves o unificar la llista d’espècies sotmeses a quota i talla mínima per a la pesca recreativa dins de les reserves, mesura històricament reclamada pel sector. També regula les característiques i les condicions d’ús dels ormejos de pesca, professional i recreativa en les reserves marines. Quant a la pesca professional, i en la línia que inspira la nova política pesquera comuna de la UE de fomentar l’eliminació gradual del rebuig, es dóna preferència als ormejos més selectius. Quant al busseig recreatiu, s’estableixen mesures específiques que facilitin un desenvolupament sostenible i harmònic amb la resta d’activitats, en particular la creació de la figura de les zones especials de busseig, on aquesta activitat serà preferent.

 

Decret de turisme pesquer. El turisme mariner, pesquer i aqüícola pot ajudar a diversificar l’economia a les zones pesqueres mitjançant el desenvolupament de serveis complementaris del sector pesquer que generin llocs de feina, posin en relleu els valors positius de l’activitat i contribueixin a la protecció del medi ambient i al consum dels productes pesquers locals.

 

Decret de primera venda de productes pesquers. Aquest decret no s’aprovarà fins que no s’hagi aprovat el Reial decret que tramita el MAGRAMA. Aquest decret permetrà la descàrrega en llocs on no hi hagi establiment autoritzat de primera venda sempre que es garanteixin els pesatges en bàscules homologades i certificades; es permetrà la venda a consumidors finals sempre que aquesta activitat s’emmarqui dins de la pesca turística; inclou l’opció de regular la venda del peix sec de Formentera, que fins ara no estava regulada, i es permetrà la venda de fins a 30 kg o 50 euros per dia a particulars des de l’embarcació.

 

X
Send this to a friend