Aprendre del errors: la presó de Menorca

Personalment crec que si hi ha hagut un gran error en una inversió pública en els últims temps a Menorca, aquesta ha estat la construcció del Centre Penitenciari de Menorca (CPM), com es denomina, la qual cosa al principi i amb el consens de tots, era un centre de reinserció per a condemnes de finalització de setmana i poc més.

 

En una illa com Menorca on les inversions públiques, sobretot els projectes finançats amb fons estatals triguen molts anys a aconseguir la seva inversió, tramitació i execució, hi hauria molts exemples d’això, la presó de Menorca ha estat finançada, tramitada, executada, inaugurada i posada en funcionament en un temps rècord, menys de 8 anys. Els 8 anys de govern socialista presidit per Rodríguez Zapatero.

 

És un dels molts i mals records de la seva nefasta gestió que ens ha portat a la gravíssima situació de crisi econòmica en què ens trobem. Però els menorquins a més de patir les conseqüències de la seva irresponsable gestió de la crisi econòmica, primer negant-la i després trigant un temps preciós a prendre mesures, algunes d’elles demostrades ineficaces, tenim a més el nostre particular record: un edifici mal situat, innecessari per a la realitat social i penal de Menorca. En el breu temps transcorregut hem comprovat ja els problemes que ens implica una infraestructura d’aquesta naturalesa donada l’escassa dotació policial que disposem a Menorca.

 

Es tracta d’una inversió de molts milions d’euros, als quals se’ls hi podria haver donat un millor ús que hagués contribuït a pal·liar els efectes devastadors que la crisi econòmica té sobre l’ocupació a Menorca; una inversió sobre la qual hauríem d’haver estat capaços d’arribar a un consens des del diàleg de les forces polítiques, les que tenien responsabilitats de govern i les que no.

 

Causa sorpresa el veure com una vegada produït l’error i vistes fins i tot les conseqüències electorals que ha tingut aquesta decisió, algun alt càrrec del govern socialista reconeix -en bona hora!- que no va ser una bona idea i s’adona dels problemes que una presó, repeteixo, totalment innecessària, ens implica.

 

Apel·lar al fet que en el moment de la seva tramitació l’oposició no va ser suficientment contundent (?) o no ho van ser els diputats que en aquell moment ens representaven (?) no fa més que demostrar que quan un ho veu tot perdut intenta repartir les culpes, en canvi quan és el moment de posar-se les medalles d’una obra, cap govern recorda quin va ser el posicionament del partit de l’oposició si això no li afavoreix.

 

Crec que la realitat del CPM ens afecta a tots i com ja no podem canviar-ho haurem de treballar entre tots per minimitzar els inconvenients i intentar que el seu funcionament sigui el més correcte i menys molest possible per als ciutadans de Menorca.

 

Vull acabar com titulava aquest article, hem d’aprendre dels errors i no creure que podem governar sense tenir en compte a la ciutadania, robant el debat a la societat, com s’ha fet en aquesta ocasió, i pensar que de les decisions que es prenen quan es governa les conseqüències recauen sobre els ciutadans durant molt temps com és el cas tant del CPM com de la gestió de la crisi econòmica de la que ens costarà molts esforços tirar endavant.

 

Juana Francis Pons Vila
Candidata del Partit Popular al Senat

X
Send this to a friend