Antoni Camps reitera que el Govern aprovarà el nou Règim Especial de Balears el 2014

El diputat del Grup Parlamentari Popular, Antoni Camps, ha manifestat avui que, a diferència del Govern del Pacte, que va ser incapaç de negociar un nou REB per a Balears, aquest Govern aprovarà un nou Règim Especial Balear durant 2014.

 

«Aquest és el compromís del Govern i el compromís del Grup parlamentari Popular». Ha defensat les gestions que ha dut a terme el Govern per millorar el finançament de les illes, durant el debat d`una moció, presentada pel PSOE, relativa al règim especial de Balears.

 

Entre els diferents exemples, ha destacat, la inclusió de la partida de descompte aeri per als residents en els Pressupostos Generals de l`Estat. Una partida que va ser qüestionada, que el Govern de l`Estat podria haver limitat, i que, no només no ha estat així, sinó que es consolida i s`augmenta la quantitat. El Govern central ha aprovat un règim especial per a Balears en matèria d`energies renovables. S`han potenciant les polítiques d`inversions públiques enfocades a donar valor afegit i millorar la competitivitat dels nostres sectors productius, és a dir, inversions en depuració d`aigües, en R + D + I i en energies renovables. El Govern ha encarregat a la UIB un estudi omnicomprensiu (integral) sobre el fet insular i els efectes de la insularitat. Un estudi que no existia i que és imprescindible per tenir totes les dades de cara a dissenyar el nou REB. Ha creat una comissió al si del Fòrum Balears Competitiva per tractar, conjuntament amb la societat civil i els sectors empresarials, aquesta qüestió.

 

El portaveu d`Hisenda del Grup Popular al Parlament ha explicat que actualment Balears compta amb un REB aprovat amb la Llei 30 /98. «Un règim especial que tots considerem insuficient, que no ha complert amb les expectatives posades en ell, i per tant, tots tenim la convicció que aquest REB s`ha de reformar i s`ha de millorar, però també vull deixar molt clar que, el fet que aquest REB no sigui suficient, que sigui necessària la seva reforma, no és una qüestió d`avui, no és una qüestió d`ara, és una qüestió que ve de fa anys».

 

Antoni Camps ha criticat que el PSOE mostri ara tant interès pel REB, a través de diverses iniciatives parlamentàries, quan en l`anterior legislatura el podria haver aprovat i no ho va fer. De fet, l`Estatut d` Autonomia va establir l`any 2007 una reforma del REB del 98, dins dels set anys, i, per tant, com a molt tard, s`havia de modificar dins de l`any 2014. De fet, el Pacte de Progrés va prometre la seva modificació en diverses ocasions, però van passar quatre anys i no van fer res.

 

El 12 de desembre de 2007 el president Antich deia que «reformar la Llei de Règim Especial de les Balears (REB) i aconseguir millores per a l`arxipèlag és una gran assignatura pendent de les nostres illes». Un any després, el 21 de desembre de 2008 el president Antich, després d`una reunió del Consell Polític del PSIB parlava que «l`elaboració d`un nou sistema per compensar la insularitat era prioritari», i ja donava algunes pinzellades d`aquest nou REB. Va assegurar que s`augmentaria el finançament del transport de mercaderies entre illes i entre l`arxipèlag i la península; incentius a les inversions en dos sectors estratègics com ara el turisme i la innovació; també equipararia els costos de l`energia elèctrica, el gas i els hidrocarburs amb els de la península. Un any després, el 14 de desembre de 2009, el president Antich tornava a parlar del REB. Aquesta vegada, a durant la IV Conferència de Presidents i deia en una roda de premsa: «He demanat que es pugui negociar quan sigui possible, la nova llei de REB per combatre la insularitat».

 

Davant d`aquests fets, ha dit Antoni Camps, es demostra que «el Govern del Pacte va ser implacable, com deia el senyor Marc Pons al seu interpel•lació de fa 15 dies, que el temps era implacable, i efectivament és així, van transcórrer els quatre anys de legislatura, i allò que era prioritari no es va fer, allò que era tan important per al nostre desenvolupament econòmic no es va fer, ni tan sols van ser capaços d`encarregar un estudi, com ara si ha fet aquest Govern, per a determinar els efectes de la insularitat, qüestió prèvia i imprescindible per poder elaborar una proposta solvent i rigorosa».

 

Pel que fa a les millors fiscals que preveu la moció, el diputat menorquí ha recordat que aquestes millores fiscals són impossibles a causa de l`actual normativa europea, «tant de bo això fos possible, tant de bo poguéssim tenir una fiscalitat més favorable per a les empreses i autònoms, però són ganes d`insistir i dedicar esforços a una qüestió que fins i tot el senyor Manera ho considera inviable».

 

També ha explicat que el Govern està treballant amb la societat civil i els sectors implicats per arribar al màxim acord en la modificació del REB. A més, la UIB està treballant en l`estudi sobre el fet insular i els seus efectes, i també estan pendents les propostes de la comissió del Fòrum Balears Competitiva, i un cop conclosa tota la documentació se celebrarà una reunió de la Comissió Mixta d`Economia i Hisenda.

 

 

X